FAQ

1. Leercredits

Wat zijn leercredits? 
Leercredits zijn een blijvende prikkel om ervaringsgerichte kennis te delen tussen waardengedreven organisaties. Het is een uitnodiging om talenten, diensten en infrastructuur te delen. Uitwisseling wordt gestimuleerd, netwerken uitgebreid en er ontstaat kruisbestuiving met andere organisaties. 

Wat is een gemeenschapsmunt? 
Een gemeenschapsmunt (ook lokale of complementaire munt genoemd) is een betaal- of ruilmiddel dat naast het gewone geld gebruikt wordt om speciale lokale doelen te realiseren. Ze vervangen dus geen euro’s maar werken aanvullend.
Met een eigen munt kan je als groep zaken waarderen die vandaag te weinig of niet gewaardeerd worden. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, burenhulp, lokaal winkelen,… Bovendien bouw je samen aan een sterk netwerk van mensen, handelaars en organisaties die elkaar vinden, helpen, bij elkaar aankopen,…
Voor meer voorbeelden en uitgebreide beschrijving van initiatieven en toepassingen verwijzen we graag naar de website van Muntuit.

Zijn er andere voorbeelden van lokale munten? 
Zeker! In Vlaanderen zijn er verschillende initiatieven.
De bekendste lokale munt (ook gemeenschapsmunt of complementaire munt genoemd) is Toreke in Gent. Mensen ontvangen daar al 10 jaar Torekes voor buurtzorg, burenzorg en milieuzorg en gaan ermee naar de lokale bakker, apotheek,… of kruidenier. 
Meer projecten kan je vinden op de website van Muntuit, het netwerk voor gemeenschapsmunten in Vlaanderen en Brussel.

2. Starten met leercredits 

Hoe kan ik mij inschrijven? 
Je kan uitgenodigd worden door een andere organisatie of jouw organisatie aanmelden via hallo@leercredits.be.

Hierop word je uitgenodigd voor een intakegesprek waarin we het project en de voorwaarden uitleggen. 
Om het instappen laagdrempelig te houden, kan je ook alvast ingaan op het aanbod van een organisatie zonder helemaal ingeschreven te zijn. Het intakegesprek vindt dan snel daarna plaats.  

Is er een startbedrag? 
Om ervoor te zorgen dat iedereen meteen transacties kan doen, start elke organisatie met een zogenaamd initieel krediet. Dit wordt gebaseerd op je leercreditdeals. Deze deals (ofwel exclusief ofwel korting %) hebben een minimale waarde van 500. De waarde van de som van de deals is het initieel krediet of het aantal credits waarmee je start. 

Waarom moet ik de algemene voorwaarden onderschrijven? 
We willen dat alle organisaties op een fijne, veilige en correcte manier aan het project kunnen deelnemen. Daarom maken we een aantal afspraken in de algemene voorwaarden die je kan inkijken bij het registreren.

Dit moet je zeker weten: